Πρόσκληση συμμετοχής εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Ελληνικά Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά: από τη σχολική αυλή στο πιάτο μας» 18/3/2017

Written by gyfantis on . Posted in Νέα, Σεμινάρια, Σεμινάρια - Εργαστήρια, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου και το Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ πρόκειται να υλοποιήσουν επιμορφωτικό σεμινάριο που θα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης. Το σεμινάριο θα έχει θέμα «Ελληνικά Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά: από τη σχολική αυλή στο πιάτο μας» και θα υλοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 ώρες 9.30 ως 14.30 στον Κήπο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στην περιοχή της Θέρμης κοντά στα πράσινα φανάρια (https://tinyurl.com/jj5camx).

Το σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής & Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των Τοπικών Θεματικών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φτιάχνοντας το σχολικό μας κήπο» που συντονίζει η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ. Χριστίνα Τσαλίκη και «Σχολικός κήπος» που συντονίζει η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Βίκη Ιππέκη.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευτικοί να υποστηριχθούν στην υλοποίηση των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τους. Επίσης να γνωρίσουν τα ελληνικά αυτοφυή αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μέσα από την ξενάγηση στον Κήπο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης ο οποίος είναι ένας Αστικός Βοτανικός Κήπος επισκέψιμος από μαθητές σχολείων (περισσότερες πληροφορίες σχετικά: http://www.bbgk.gr/kpe/ και να ενημερωθούν για τα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση τους στην υγεία μας. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προτεινόμενες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προσφέρονται για παιδαγωγική αξιοποίηση στην τάξη.

Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν 30 εκπαιδευτικοί που υλοποιούν το τρέχον σχολικό έτος προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχετικής θεματολογίας ή προτίθενται να υλοποιήσουν την επόμενη σχολική χρονιά. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγάλος, προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους συμμετέχουν στα Τοπικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φτιάχνοντας τον σχολικό μας κήπο» και «Σχολικός Κήπος».

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου ενδεικτικά περιλαμβάνει:

Τίτλος

«Ελληνικά Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά: από τη σχολική αυλή στο πιάτο μας»

Χρόνος

Σάββατο, 18/3/2017

Χώρος

Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ Θέρμη

9:30 – 9.45

Προσέλευση, εγγραφές

9.45 -10.00

Στοχοθεσία Σεμιναρίου- Γνωριμία Συμμετεχόντων

Χρυσούλα Αθανασίου, Νικολέτα Ριφάκη, ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού

 & Βερτίσκου

10.00 -10.15

Σύντομη περιγραφή των δύο δικτύων

«Φτιάχνοντας τον σχολικό κήπο μας»

Χριστίνα Τσαλίκη, Υπεύθυνη ΠΕ, Δ/νση ΠΕ Ανατολικής Θεσ/νίκης

«Σχολικός κήπος»

Βίκη Ιππέκη, Υπεύθυνη ΠΕ, Δ/νση ΠΕ Δυτικής Θεσ/νίκης

10.15 -10.30

Δυνατότητες αξιοποίησης του Αστικού Βοτανικού Κήπου Θέρμης από τα σχολεία

Ελένη Μαλούπα, Υπεύθυνη ΒΒΚΚ και ΚΠΕ – Διευθύντρια Ινστιτούτου

Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

10:30 – 11:45

Ξενάγηση στον Κήπο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Θέρμης

Ανδρέας Οικονόμου, επίκουρος καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ, τεχνικός σύμβουλος

ΒΒΚΚ

11.45-12.00

Διάλειμμα

12.00 -12.15

Ενημέρωση για το πρόγραμμα Big Picnic και τις δυνατότητες συμμετοχής σχολικών μονάδων σε αυτό.

Δημήτρης Φωτάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Προγράμματος Big Picnic

12:15– 14.00

Βιωματικό Εργαστήριο Εκπαιδευτικών – παιχνίδι ρόλων

«Ελληνικά Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά: ο ρόλος τους στη διατροφή μας»

Δημήτρης Φωτάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Προγράμματος Big Picnic

14:00 – 14.30

Συζήτηση – ΑξιολόγησηΣυμπεράσματα.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, παρακαλούνται να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση που υπάρχει στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/seminar-aromatika μέχρι την Παρασκευή 3 Μαρτίου. Το τελικό πρόγραμμα του σεμιναρίου θα κοινοποιηθεί στους συμμετέχοντες ηλεκτρονικά πριν την υλοποίηση του σεμιναρίου και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.