Υλικό επιμορφωτικού σεμιναρίου «Σχεδιάζω τη γειτονιά μου»

Written by Κώστας Στυλιάδης on . Posted in Νέα, ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, Σεμινάρια, Σεμινάρια - Εργαστήρια, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στη σελίδα αυτή βρίσκεται υλικό του σεμιναρίου «Σχεδιάζω τη γειτονιά μου» που έγινε τη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 και ώρες 17:00 – 21:00 στο 14ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης. Γ. Παπανδρέου & Θ. Σοφούλη.

Βίντεο

αφορά στην εφαρμογή της πρότασης του placemaking με μαθητές του 19ου Λυκείου Θεσσαλονίκης Δημιουργική Ενεργοποίηση του Αστικού Τόπου με τους Νέους σε Ηγετικό Ρόλο Documentary about the Tópio: Creative Placemaking for Young Community Leaders program, initiated in December 2015 in Thessaloniki, Greece

Εισηγήσεις

Σχεδιάζω τη γειτονιά μου, Χρυσούλα Αθανασίο, Υπεύθυνη ΚΠΕ

Εισαγωγή και γνωριμία με τον συμμετοχικό σχεδιασμό του δημόσιου χώρου (Placemaking): ιστορική εξέλιξη, θεωρητικές βάσεις και βασικό μεθοδολογικό πλαίσιο: παρουσίαση. Ολυμπία Δάτση, Σύμβουλος Νέων, Εκπαιδεύτρια στη μη τυπική μάθηση & Βίβιαν Δούμπα, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης Μηχανικός, Placemaker

 

Χρήσιμες Ιστοσελίδες:

Οι θεωρητικές προσεγγίσεις καθώς και τα εργαλεία που παρουσιάστηκαν και εφαρμόστηκαν προέρχονται από το “Project for Public Spaces” (www.pps.org) και το “The City at Eye Level” «Η Πόλη στο Ύψος των Ματιών» (www.thecityateyelevel.com), ενώ πλαισιώθηκαν από συμπληρωματικά εργαλεία και παρατηρήσεις των συντονιστριών του προγράμματος “Tópio: Creative Placemaking for Young Community Leaders” (www.topioplacemaking.tumblr.com).

Βιβλίο

Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ: The City at Eye Level (the book)

 

 

 

 

Εργασία σε ομάδες,

για την εφαρμογή του βασικού εργαλείου του Placemaking στο πεδίο της πόλης: εφαρμογή της μεθοδολογίας και εργαλείων της σε έναν ελεύθερο/δημόσιο χώρο κοντά στον τόπο διεξαγωγής του εργαστηρίου. Ολυμπία Δάτση, Βίβιαν Δούμπα (εισηγήτριες), Χρυσούλα Αθανασίου, Νικολέτα Ριφάκη, Γιώργος Σλαυκίδης, Κώστας Στυλιάδης, Γιώργος Υφαντής (Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ)

Φύλλα εργασίας

για placemaking που χρησιμοποιήθηκαν στο σεμινάριο

Placegame form Φύλλο Εργασίας στα ελληνικά

Eye Level Game Φύλλο Εργασίας στα ελληνικά

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ? ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, «ΠΛΙΝΘΟΥΣ» ΚΑΙ ΤΟΠΟΥΣ – Οδηγίες

Τα αποτελέσματα των Ομάδων