Ενημέρωση και ανατροφοδότηση Σχολικών Περιβαλλοντικών Ομάδων που συμμετέχουν στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Βιώσιμη πόλη» 2022-23

Written by gyfantis on . Posted in Δράσεις, Νέα, ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη του δικτύου,

Βρισκόμαστε στα μέσα περίπου της σχολικής χρονιάς και είναι ευκαιρία να επικοινωνήσουμε πάλι μαζί σας και να μοιραστούμε τις σκέψεις μας για την ως τώρα λειτουργία του δικτύου μας και τη συνέχειά του.

Φέτος στο δίκτυο «Βιώσιμη πόλη» έχουν ενταχθεί 73 σχολικές ομάδες από όλες τις βαθμίδες και από πολλές περιφέρειες της χώρας. Στο νέο ιστολόγιο του δικτύου https://blogs.sch.gr/viosimi-poli/ έχουν εγγραφεί 27 ομάδες και 25 από αυτές έχουν αναρτήσει εργασίες και σημειώσεις.

Οι δραστηριότητες της α΄ φάσης είχαν ως βασικό σκοπό τη γνωριμία μας και την παρουσίαση της γειτονιάς κάθε σχολικής ομάδας κυρίως μέσω του συννεφόλεξού της. Σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα θεωρούμε πολύ σημαντική την αποτύπωση των βιωμάτων, των απόψεων και των γνώσεων που ήδη διαθέτουν τα παιδιά για την περιοχή τους αλλά και για το θέμα με το οποίο ασχολείται η ομάδα. Μέχρι σήμερα 24 ομάδες ανάρτησαν στο ιστολόγιο τα συννεφόλεξά τους ή εργασίες που έκαναν για τη γειτονιά τους. Εξαιρετικές δουλειές με κέφι και δημιουργικότητα! Τα συννεφόλεξά σας ανέδειξαν τα στοιχεία που συνθέτουν κάθε γειτονιά αλλά και τα συναισθήματα των μαθητών καθώς και τη γενικότερη διάθεση μέσα από τα σχήματα που επιλέχτηκαν. Περιμένουμε και από τις υπόλοιπες ομάδες να μας στείλουν τις δημιουργίες τους.

Οι δραστηριότητες της β΄ φάσης στοχεύουν στην παρατήρηση, καταγραφή, εξερεύνηση, αποτύπωση, περιγραφή και παρουσίαση της γειτονιάς/πόλης μας. Σας προτείνουμε να δημιουργήσετε το το δικό σας περιβαλλοντικό μονοπάτι (Δραστηριότητα Β1 «Δημιουργούμε το περιβαλλοντικό μονοπάτι της πόλης μας»). Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τις εργασίες σας, όπως και ότι άλλο υλοποιήσετε σε αυτή τη φάση, στο ιστολόγιο. Καλό είναι οι αναρτήσεις της β΄ φάσης να έχουν γίνει ως τις 25 Φεβρουαρίου. Ενδεικτικές ημερομηνίες για την ολοκλήρωση των επόμενων φάσεων είναι για τη γ΄ φάση 26 Μαρτίου και για τη δ΄ φάση 30 Μαΐου (τα Λύκεια καλό είναι να έχουν ολοκληρώσει μέχρι τις 7 Μαΐου).

Όλες τις δραστηριότητες και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς θα βρείτε στην ιστοσελίδα του εκπαιδευτικού υλικού του δικτύου (https://kpekordeliou.wixsite.com/viosimipoli).

Ελπίζουμε ότι όσο προχωρούμε, περισσότερες ομάδες θα σχολιάζουν τις αναρτήσεις των υπολοίπων μελών, ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών που είναι επίσης ένας βασικός στόχος του δικτύου και ο κύριος λόγος χρήσης του ιστολογίου. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και άλλες ομάδες που υλοποιούν τα προγράμματά τους θα εγγραφούν στο ιστολόγιο και θα μοιραστούν τις εργασίες τους, αλλά και απόψεις, προβληματισμούς, προτάσεις, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη αυτής της κοινότητας μάθησης.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε υποστήριξη και οτιδήποτε άλλο σας προβληματίζει στη λειτουργία του ιστολογίου ή του δικτύου.

Καλή συνέχεια!