Ενημέρωση Σχολικών Περιβαλλοντικών Ομάδων που συμμετέχουν στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Βιώσιμη πόλη» 2021-22

Written by gyfantis on . Posted in Γενικά, Δράσεις, Νέα, ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σας καλωσορίζουμε στην ένατη χρονιά λειτουργίας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Βιώσιμη πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία». Ο κατάλογος των  σχολικών μονάδων που συμμετέχουν φέτος στο δίκτυο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ http://www.kpe-thess.gr/el/participants-viosimi-2021-22/  

Στόχος του Δικτύου είναι να συμβάλει στην προσπάθεια διαμόρφωσής καλύτερων όρων για την ποιότητα ζωής στην πόλη, με αφετηρία την εκπαίδευση. Με το παρόν έγγραφο θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα βασικά διαδικαστικά αλλά και εκπαιδευτικά ζητήματα του Δικτύου.

Υποστήριξη εκπαιδευτικών του δικτύου

Από το 2015 έχει διαμορφωθεί και έκτοτε επικαιροποιείται πλήρες εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο «Βιώσιμη πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία», το οποίο περιέχει θεωρητική υποστήριξη για την αστική αειφορία, γενικές οδηγίες για τη συμμετοχή στο δίκτυο, τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας επικοινωνίας Edmodo, τη λειτουργία της ομάδας, το ρόλο του εκπαιδευτικού ως εμψυχωτή και πολλές προτεινόμενες δραστηριότητες για υλοποίηση από τις περιβαλλοντικές ομάδες με οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς.

Πρόσβαση στο υλικό μπορείτε να έχετε:

  1. Σε ιδιαίτερα εύχρηστη μορφή ιστοσελίδας στον σύνδεσμο https://kpekordeliou.wixsite.com/viosimipoli

2. Σε μορφή pdf στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ http://www.kpe-thess.gr/ekpaideytiko-yliko/ καθώς και στη Βιβλιοθήκη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας Edmodo.

Στα προγράμματα που υλοποιείτε μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε άρθρα και νέες δραστηριότητες που δημοσιεύουμε στο blog του δικτύου, το υπόλοιπο εκπαιδευτικό υλικό του Κ.Π.Ε. που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας, στο χώρο Εκδόσεις > Εκπαιδευτικό υλικό, όπως τα «Θεσσαλονίκη – Βιώσιμη πόλη», «Ενεργός πολίτης στη γειτονιά μου», «Αναζητώντας τον ελεύθερο χώρο…» αλλά και τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά υλικά, ανάλογα με το θέμα του προγράμματός σας.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα οργανωθούν εξ αποστάσεως (ή και δια ζώσης αν μας το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας) συναντήσεις ενημέρωσης και επιμορφωτικές δράσεις σχετικά με το δίκτυο.

Η πρώτη διαδικτυακή εξ αποστάσεως ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 στις 18.00-20.00. Παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα στο σύνδεσμο https://tinyurl.com/a75h9hxc μέχρι τις 5/12/2021. Στη συνέχεια θα σας σταλεί ο σύνδεσμος Webex.

Επικοινωνία στο πλαίσιο του δικτύου

Βασικός στόχος της λειτουργίας του δικτύου είναι η δυνατότητα επαφής, διαλόγου, ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών ανάμεσα στους συμμετέχοντες για την επίτευξη της αειφορίας στα αστικά συστήματα, που αποτελούν το πεδίο δράσης του δικτύου. Λόγω της απόστασης που μας χωρίζει αλλά και του μεγάλου αριθμού μελών η επικοινωνία μας είναι κυρίως ηλεκτρονική. Για την επιτυχία του σκοπού αυτού αξιοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Edmodo. Ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σχετικά με τη θεματολογία του δικτύου γίνονται και στη σελίδα του ΚΠΕ στο facebook. Επίσης ενημερώσεις σχετικά με το δίκτυο αναρτώνται στα «Νέα του Δικτύου».

Οι Περιβαλλοντικές Ομάδες που συμμετέχουν γίνονται δια των εκπαιδευτικών, μέλη του Edmodo στην κλειστή τάξη “Εθνικό Δίκτυο Βιώσιμη Πόλη” με τη χρήση του κωδικού τάξης που τους έχει σταλεί. Αυτό σημαίνει πως ο συντονιστής εκπαιδευτικός του προγράμματος εγγράφεται στην πλατφόρμα Edmodo (βλ. σχετικές οδηγίες στην ιστοσελίδα του εκπαιδευτικού υλικού https://kpekordeliou.wixsite.com/viosimipoli/gia-to-edmondo) δίνοντας ως ονοματεπώνυμο την ονομασία της σχολικής μονάδας. Ο κωδικός εισόδου που θα δώσετε κατά τη διάρκεια της εγγραφής θα είναι ο ίδιος για εσάς και για τους μαθητές σας.

  • Ο κωδικός τάξης αυτόματα παύει να ισχύει μετά από δέκα περίπου μέρες, γι’ αυτό καλό είναι να εγγραφείτε άμεσα στο Edmodo. Αν περάσουν οι μέρες και ο κωδικός τάξης δε γίνεται δεκτός παρακαλούμε επικοινωνήστε με το ΚΠΕ.
  • Για να διατηρηθεί η ασφάλεια της κλειστής τάξης στο Edmodo παρακαλούμε να μην κοινοποιηθεί ο κωδικός τάξης σε μη μέλη του δικτύου.

Όσοι ήταν και τις προηγούμενες χρονιές μέλη του δικτύου και είχαν εγγραφεί στο Edmodo δε χρειάζεται να κάνουν νέα εγγραφή, αλλά μπορούν να χρησιμοποιούν το όνομα (username) και τον κωδικό (password) που είχαν για να συνδεθούν.

Αντίστοιχη διαδικασία εγγραφής στο Edmodo μπορούν να ακολουθήσουν τα ΚΠΕ, οι Υπεύθυνοι/ες ΠΕ ή ΣΔ και οι Συντονιστές/στριες Εκπαίδευσης για την Αειφορία γράφοντας το όνομα του φορέα τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να αλληλεπιδρούν με τις σχολικές μονάδες της περιοχής τους αλλά και να τις ενημερώνουν για σχετικές με τη θεματολογία του δικτύου δυνατότητες – πρωτοβουλίες – υποστηρικτικές δράσεις – επιμορφώσεις κλπ.

Χρήση εκπαιδευτικού υλικού και αλληλεπίδραση

Αποσκοπώντας στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος γόνιμης συνεργασίας προς την κατεύθυνση της υλοποίησης δράσεων για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις μας, προτείνουμε στα μέλη του Δικτύου την υλοποίηση μιας σειράς δραστηριοτήτων χωρισμένων σε τέσσερις φάσεις:

Α. Εμείς και η γειτονιά μας, Β. Γνωρίζουμε την πόλη μας, Γ. Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς; Δ. Ώρα για δράση!

Στο εκπαιδευτικό υλικό του δικτύου περιλαμβάνονται 28 συνολικά δραστηριότητες, ενώ νεότερες δραστηριότητες που δημιουργούνται,  δημοσιεύονται στο blog του δικτύου. Όλες οι δραστηριότητες συνδέονται άμεσα με τη Βιώσιμη πόλη και αλληλοσυμπληρώνονται. Σε πολλές δραστηριότητες προτείνεται η χρήση ψηφιακών εργαλείων· αυτό μπορεί να σας φανεί χρήσιμο και να βοηθήσει στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων ακόμα και την περίοδο που τα σχολεία λειτουργούν από απόσταση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις δραστηριότητες στις φετινές συνθήκες λειτουργίας των σχολείων και να υλοποιήσετε όσες σας ενδιαφέρουν.

Στο εκπαιδευτικό μας υλικό κάποιες από τις δραστηριότητες προτείνονται ως βασικές, κοινές για όλες τις σχολικές ομάδες. Κάθε σχολική ομάδα – μέλος του δικτύου καλείται να υλοποιήσει μία τουλάχιστον δραστηριότητα (είτε τη βασική είτε κάποια άλλη που θα επιλέξει) σε κάθε φάση, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού και γενικότερα αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών του Δικτύου. Αυτό σημαίνει πως αφού ολοκληρώσετε τη δραστηριότητα ή τις δραστηριότητες κάθε φάσης πρέπει να την/τις αναρτήσετε στο περιβάλλον του Edmodo, όπου και καλείστε να σχολιάζετε τις αναρτήσεις και των άλλων ομάδων.

Οι προτεινόμενες βασικές, κοινές δραστηριότητες είναι:

α΄ φάση: Βρέχει λέξεις!
β΄ φάση: Δημιουργούμε το περιβαλλοντικό μονοπάτι της πόλης μας
γ΄ φάση: Διαλέγω την πόλη μου
δ΄ φάση: Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τη δράση μας

Προτείνουμε η  πρώτη φάση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2021. Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια με την ίδια διαδικασία οι επόμενες τρεις φάσεις. Η τελευταία φάση συνδέεται με την υλοποίηση μιας δράσης με σκοπό την αλλαγή ενός στοιχείου της γειτονιάς ή της πόλης σας.

Λαμβάνοντας υπόψη την απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και τις πρόσφατες καταστροφές από φυσικά φαινόμενα (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ά), θα προτείναμε οι σχολικές ομάδες που θα συμμετέχουν τη φετινή χρονιά στο δίκτυο να εντάξουν στην προβληματική τους τη σχέση πόλης και κλιματικής αλλαγής και την ανθεκτικότητα της πόλης. Χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό για την κλιματική αλλαγή μπορείτε να βρείτε στη σελίδα https://kpekordeliou.wixsite.com/gamesclimatechange

Κάθε χρόνο, με εξαίρεση τα δυο τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, οργανώνουμε για τα μέλη του δικτύου το Μαθητικό Συνέδριο για τη Βιώσιμη Πόλη, συνήθως στα τέλη Απριλίου. Ευχόμαστε η εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 να είναι τέτοια που να επιτρέψει την πραγματοποίησή του τη φετινή χρονιά. Στο συνέδριο οι ομάδες που συμμετέχουν, συναντώνται, ανταλλάσσουν απόψεις, ιδέες και προτάσεις και παρουσιάζουν τα οράματά τους για τη βιώσιμη πόλη.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περισσότερες διευκρινίσεις και υποστήριξη τόσο σε εκπαιδευτικά θέματα όσο και για τη λειτουργία του Edmodo. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Βιώσιμη πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» στο e-mail polis@kpe-thess.gr και στα τηλέφωνα 2310707150, 2310757130.