Πρόσκληση σε εκπαιδευτική δράση για τη βιωσιμότητα στην πόλη 16/10/2021

Written by gyfantis on . Posted in ERASMUS+, Δράσεις, Νέα, ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  • Πώς προσεγγίζουμε την αειφορία στην πόλη;
  • Τι μας κινητοποιεί να ασχοληθούμε με ζητήματα βιωσιμότητας στην πόλη;
  • Ποια χαρακτηριστικά της πόλης μας προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να τα εντάξουμε σε μια εκπαιδευτική προσέγγιση; Σχετίζονται με βιώματά μας;
  • Πώς αξιοποιούμε την ίδια την πόλη ως εκπαιδευτικό χώρο;
  • Τι μπορεί να προσφέρει η εκτός τάξης (υπαίθρια) εκπαίδευση;

Με έναυσμα τα παραπάνω ερωτήματα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου σας προσκαλεί στην εκπαιδευτική δράση Searching for sustainability in the city”/«Αναζητώ την αειφορία στην πόλη μου» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 και ώρες 11.00 – 13.00.

Μέσα από μια περιπατητική διαδρομή σε μια λιγότερο γνωστή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα γειτονιά της πόλης θα παρατηρήσουμε, θα ανακαλύψουμε, θα αποτυπώσουμε φωτογραφικά, θα στοχαστούμε και θα μοιραστούμε εικόνες και σκέψεις για την αειφορία στην πόλη και την προσέγγισή της εκπαιδευτικά.

Σημείο συνάντησής μας θα είναι η Μονή Βλατάδων στην Άνω Πόλη στις 11.00. Αφού παρατηρήσουμε αρχικά την πόλη από ψηλά, θα περιηγηθούμε δίπλα στα κάστρα και στη συνέχεια μέσα στα στενά δαιδαλώδη δρομάκια της Άνω Πόλης. Η σύντομη κυκλική διαδρομή μας θα μας οδηγήσει μέσα από γραφικές γειτονιές και τα ιδιαίτερα καστρόπληκτα σπίτια σε ένα υπαίθριο χώρο κατάλληλο για να ανταλλαξουμε τις παρατηρήσεις μας και τις σκέψεις μας, τις οποίες θα έχουμε αποτυπώσει με φωτογραφίες και σχόλια σε ένα padlet.     

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» που συντονίζει το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, αλλά και στο πλαίσιο των Ημερών Erasmus 2021 και εντάσσεται στο Σχέδιο Κινητικότητας «Ενισχύοντας την εκπαίδευση εκτός τάξης για την αειφορία στην πόλη» του ΚΠΕ.

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν 30 εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης. Θα δοθεί προτεραιότητα σε μέλη του Δικτύου «Βιώσιμη πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» και σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο τη φετινή χρονιά. Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί καλούνται να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση στο σύνδεσμο https://tinyurl.com/kh423h7x μέχρι την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021. Όσοι/ες επιλεγούν θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δυο μέρες πριν τη δράση.