Πρόσκληση συμμετοχής σε βιωματική συνάντηση εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Συμμετοχικότητα, Κυκλικότητα, Εκπαίδευση» 12/10/2023

Written by gyfantis on . Posted in Γενικά, Νέα, Σεμινάρια, Σεμινάρια - Εργαστήρια, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης (μέσω των υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Δυτικής Θεσσαλονίκης, το ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου και το ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Θέρμης, καλούν τους εκπαιδευτικούς της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Π.Ε. σε βιωματική συνάντηση με θέμα: «Συμμετοχικότητα, Κυκλικότητα, Εκπαίδευση» την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, 17.30 – 21.00 στον Κύκλο – το εργαστήριο της ΑΜΚΕ InCommOn, διεύθυνση Αγίας Σοφίας 105, έναντι πλατείας Κουλέ Καφέ, στην Άνω Πόλη (https://www.facebook.com/kyklosskg).

Η συνάντηση υλοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με την ομάδα της InCommOn στη Θεσσαλονίκη. Στόχοι αυτής της συνεργασίας είναι: α) η εξοικείωση των εκπαιδευτικών στα ζητήματα Π.Ε. που αφορούν στη ζωή σε μία πόλη με έμφαση στην κυκλικότητα και την κυκλική οικονομία, β) η συνάντηση εκπαιδευτικών διαφορετικών σχολείων της Θεσσαλονίκης και η δημιουργία μίας βάσης για ανάπτυξη συνεργασιών τόσο μεταξύ των σχολείων όσο και με εκπαιδευτικές ευκαιρίες για την προσέγγιση της κυκλικής οικονομίας που προσφέρουν άλλοι φορείς, κάτι που στην Π.Ε. είναι ζητούμενο και γ) η γνωριμία με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κύκλου και η διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησής τους στα προγράμματα Π.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση θα υπάρξει χρόνος γνωριμίας, έκφρασης των αναγκών και των επιθυμιών των συμμετεχόντων και υλοποίηση -με εργασία σε ομάδες- ενός βιωματικού εκπαιδευτικού προγράμματος για την κυκλικότητα στο επίπεδο της γειτονιάς. Παράλληλα, θα γίνουν σύντομες παρουσιάσεις για την κυκλικότητα και τη σημασία της, για το εγχείρημα ανακύκλωσης υπολειμμάτων καφέ “κάΦσιμο” και για τη δανειστική εργαλειοθήκη – Library of Things που λειτουργεί στον χώρο του Κύκλου. Τέλος θα γίνει επιτόπια παρουσίαση του πιλοτικού συνοικιακού κομποστοποιητή που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και ένα χρόνο στην πλατεία Κουλέ Καφέ με τη συνεργασία ανθρώπων από τη γειτονιά, του Κύκλου, της ΑΜΚΕ InCommOn, του δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης Καλαμάτας «Re:think» και του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Πρόγραμμα Συνάντησης:

   17:15 – 17:30   Προσέλευση
 17:30 – 18:00 Γνωριμία των συμμετεχόντων και παρουσίαση του Κύκλου (ολομέλεια)
 18:00 – 18:40 Βιωματικό Εργαστήριο – Το σπίτι μου, η γειτονιά μου, η περιοχή που θέλω να ζω – Μέρος 1ο (ατομικά και σε μικρές ομάδες)
 18:40 – 18:50 Διάλειμμα
 18:50 – 19:00 Παρουσίαση – Η κυκλικότητα και η σημασία της (ολομέλεια)
 19:00 – 19:10    19:10 – 19:15 Παρουσίαση – Το εγχείρημα ανακύκλωσης καφέ “Κάφσιμο”  (ολομέλεια)   Προφορική Εισήγηση – Το εγχείρημα της δανειστικής εργαλειοθήκης του Κύκλου (ολομέλεια)
 19:15 – 19:30 Ερωτήσεις και συζήτηση (ολομέλεια)
 19:30 – 19:40 Επιτόπια παρουσίαση του συνοικιακού κομποστοποιητή πλατείας Κουλέ Καφέ (ολομέλεια)
 19:40 – 19:50 Διάλειμμα
 19:50 – 20:15 Βιωματικό Εργαστήριο – Το σπίτι μου, η γειτονιά μου, η περιοχή που θέλω να ζω – Μέρος 2ο (σε μικρές ομάδες)
 20:15 – 20:45 Βιωματικό Εργαστήριο – Το σπίτι μου, η γειτονιά μου, η περιοχή που θέλω ζω – Μέρος 3ο (ολομέλεια)
 20:45 – 21:00 Αναστοχασμός, παρατηρήσεις, πώς νιώθουμε φεύγοντας από τη συνάντηση, διερεύνηση επιθυμιών για επόμενες συναντήσεις
 21:00 Λήξη της συνάντησης

Παρακαλούνται οι  ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας στην ηλεκτρονική φόρμα: https://forms.gle/8Qf5pcFVkDHDDagG8 έως και τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023. Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος, αν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση θα επαναληφθεί.

Λίγα λόγια για τον Κύκλο: Πρόκειται για ένα εγχείρημα της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας InCommOn και είναι ο πρώτος χώρος στην πόλη της Θεσσαλονίκης που ανοίγει τον διάλογο για τη σχέση της κυκλικής οικονομίας με την αστική πραγματικότητα, προ(σ)καλώντας πολίτες κάθε ηλικίας να εμπλακούν σε συμμετοχικές διαδικασίες και να αναζητήσουν οι ίδιοι τις δυνατότητες να βελτιώσουν τις συνθήκες στις πόλεις και στις γειτονιές τους. Με στόχο την ενεργοποίηση όλων μας προς μια πιο βιώσιμη και ποιοτική καθημερινότητα, ο Κύκλος διοργανώνει εργαστήρια, συναντήσεις παραγωγής και ανταλλαγής γνώσεων, προβολές, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και διευκολύνει την ανάπτυξη δράσεων από τους πολίτες για τους πολίτες. Ακόμη, επιδιώκει να διερευνήσει την προοπτική μιας κυκλικής γειτονιάς, τόσο θεωρητικά, όσο και μέσα από πρακτικές εφαρμογές. Ο Κύκλος προσφέρει επίσης σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους/ες όλων των ηλικιών τα οποία είναι δωρεάν για τις σχολικές τάξεις.