ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν εδώ και καιρό σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής, επηρεάζοντάς την σε μεγάλο βαθμό. Η χρήση τους ιδιαίτερα από τα παιδιά είναι κεντρικό θέμα συζητήσεων με αντικρουόμενες απόψεις. Συνιστά επομένως προνομιακό πεδίο για να συζητήσουμε για την τεχνολογική, οικονομική, κοινωνική και πολιτική διάσταση του φαινομένου σε τρεις φάσεις.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου, αξιοποιούμε τις καθημερινές εμπειρίες των μαθητών, ζητώντας τους να σκεφτούν και να μιλήσουν για ένα καταναλωτικό αγαθό, που έχει εισβάλει στην καθημερινότητά τους: το κινητό τηλέφωνο, αποτυπώνοντας τις σκέψεις τους σε χαρτόνι εργασίας.

Ο διδακτικός σχεδιασμός της δεύτερης περιόδου κάνει ένα επιπλέον βήμα. Ζητά από τους μαθητές να σχεδιάσουν το σκαρίφημα της πόλης τους, έτσι ώστε να απαντά σε μια δέσμη ερωτημάτων, τα οποία τους βοηθούν να εντάξουν την κινητή τηλεφωνία στο πλαίσιο όλων των δομικών στοιχείων της πόλης τους, των δικτύων που την υποστηρίζουν και των λειτουργιών τους.

Την τρίτη περίοδο, οι μαθητές βοηθούνται να εποπτικοποιήσουν και με αυτόν τον τρόπο να «δουν» ό,τι δεν είναι ορατό με τα μάτια: τα θεσμικά όργανα τα οποία οργανώνουν το νόημα της ανθρώπινης επικοινωνίας και τον τύπο του σύγχρονου ανθρώπου.

Φθάνοντας στην τελευταία περίοδο οι μαθητές/τριες καλούνται να στρέψουν το βλέμμα τους σε άλλους ανθρώπους, άλλες κοινωνίες, άλλους τόπους και άλλες ηπείρους, με σκοπό να συνειδητοποιήσουν τις τεράστιες διαφορές στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και την ταχύτητα με την οποία αυτές οι διαφορές διευρύνονται.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο χώρο του ΚΠΕ, στο Ελευθέριο Κορδελιό.

Τα προγράμματα «Περιβάλλον και διαφήμιση» και «Καταναλωτισμός και περιβάλλον: Τα κινητά στη ζωή μας» έχουν προσαρμοστεί σε ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο «Καταναλωτισμός και περιβάλλον».

Το εκπαιδευτικό υλικό που έχει εκδώσει για το προγραμμα το ΚΠΕ είναι διαθέσιμο και σε ηλεκτρονική μορφή.

Icon of Καταναλωτισμός και Περιβάλλον: Τα κινητά στη ζωή μας Καταναλωτισμός και Περιβάλλον: Τα κινητά στη ζωή μας (3.1 MiB)