Νέο εκπαιδευτικό υλικό «Τα υπέροχα δέντρα!»

Written by gyfantis on . Posted in BLOG, Δράσεις, Νέα, ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εν όψει του εορτασμού τις Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας στις 21 Μαρτίου 2022, με χαρά μοιραζόμαστε μαζί σας το νέο εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο «Τα υπέροχα δέντρα!», μια εκπαιδευτική προσέγγιση για τα οφέλη των δέντρων στην πόλη, που ετοίμασε η παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) (πρώην Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κ.Π.Ε.) Ελευθερίου Κορδελιού.

Σε μια εποχή που η κοινωνία και οι θεσμοί παγκοσμίως αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μετά το δραματικό καλοκαίρι του 2021 που η χώρα μας αντιμετώπισε εκτεταμένες πυρκαγιές με δραματικές συνέπειες τόσο στο κοινωνικό όσο και στο φυσικό περιβάλλον, ευχόμαστε το υλικό αυτό να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των έμπειρων εκπαιδευτικών μας, τόσο για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την αξία των δέντρων, όσο και για τη διευκόλυνση της υλοποίησης δράσεων όπως η φύτευση δέντρων στις σχολικές αυλές, στα πεζοδρόμια και στις γειτονιές.

Το εκπαιδευτικό υλικό «Τα υπέροχα δέντρα!» άρχισε να σχεδιάζεται τη σχολική χρονιά 2020-21 με αφορμή τη συνεργασία του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ελευθερίου Κορδελιού με την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, που υλοποιεί το έργο »Ενίσχυση οικολογικής συνείδησης και προώθηση περιβαλλοντικού εθελοντισμού» (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και ολοκληρώθηκε φέτος στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Εκπαιδευτική Σχολική Δράση «Φυτεύω και Υιοθετώ ένα Δέντρο, δίνω ανάσα στη Γη». Η δράση «Φυτεύω και Υιοθετώ ένα Δέντρο, δίνω ανάσα στη Γη» σχεδιάστηκε και υλοποιείται για το Σχολικό έτος 2021-2022, από τα Κ.Ε.ΠΕ.Α./ Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού, Κιλκίς, Ποροΐων και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς και Σερρών με τη συμμετοχή 130 σχολείων σε συνεργασία με τη Δ/νση Αναδασώσεων Κεντρ. Μακεδονίας και των Δασαρχείων Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Σερρών.

Το εκπαιδευτικό υλικό «Τα Υπέροχα Δέντρα» αποτελείται από τρία μέρη:

  • Μέρος 1ο : Γνωρίζω το δέντρο
  • Μέρος 2ο:  Δέντρα στην πόλη
  • Μέρος 3ο : Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο

Κάθε μέρος αποτελείται από μία παρουσίαση για το θέμα που πραγματεύεται, ένα τεύχος για τον/την εκπαιδευτικό με προτάσεις αξιοποίησης και απλές οδηγίες χρήσης και ένα τετράδιο εργασίας για το μαθητή / τη μαθήτρια με προτάσεις δραστηριοτήτων για τα παιδιά.  

Μπορείτε να το κατεβάσετε και να το εξερευνήσετε από την ιστοσελίδα μας «ΕΚΔΟΣΕΙΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ« ή απευθείας από τον σύνδεσμο: http://www.kpe-thess.gr/download/ekdoseis/ekpaideytiko_yliko/yperoxa-dentra.pdf

Προτείνουμε να εξερευνήσετε το υλικό ξεκινώντας από την παρουσίαση κάθε μέρους που σας ενδιαφέρει ενώ παράλληλα διαβάζετε το τεύχος εκπαιδευτικού και το τετράδιο μαθητή / μαθήτριας. Πατώντας τους υπερσυνδέσμους μέσα στο κείμενο μπορείτε να κατεβάσετε ξεχωριστά για κάθε μέρος τις παρουσιάσεις, τα τεύχη του εκπαιδευτικού και τα τετράδια εργασίας. Περιμένουμε τα σχόλιά σας για τη βελτίωσή του.

Tags: ,