ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗ ΝΕΡΟΧΩΡΑ!

nerofΗ «Λειψυδρία στην Νεροχώρα!» είναι ένα ημερήσιο πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας (πρωτοβάθμια). Πρόκειται για την δραματοποίηση μιας ιστορίας εμπλουτισμένης με ερωτήσεις και δραστηριότητες που δίνουν αφορμές για προβληματισμό και δράση στα θέματα που παρουσιάζονται.

Κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς των μαθητών στην χρήση του νερού και η ανάπτυξη θετικής στάσης για τον ρόλο του ενεργού πολίτη, με την δημιουργία βιωματικών εμπειριών σε συνθήκες προσομοίωσης της πραγματικότητας.

 Τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτό, έχουν την ευκαιρία με τη μέθοδο του Εκπαιδευτικού Δράματος να διερευνήσουν το ζήτημα της διαχείρισης νερού στο παρελθόν και στο σήμερα και να πάρουν τις αποφάσεις τους. Ακούν ένα παραμύθι με την συνοδεία μουσικής και σκηνικών αντικειμένων, που εκτυλίσσεται σε μια φανταστική χώρα, την Νεροχώρα. Εκεί οι κάτοικοι ζούσαν ευτυχισμένοι τη βοήθεια του Σταθερού και της Αλλαγής, που ήταν οι φίλοι των παιδιών και προστάτες τους. Υπήρχε άφθονο νερό για τις ανάγκες τους. Είχαν ένα τρόπο ζωής που ευνοούσε την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Με το πέρασμα του χρόνου, η αύξηση του πληθυσμού και η αλλαγή του τρόπου ζωής οδήγησε στην αποξένωση των ανθρώπων, στην αδιαφορία για τα κοινά και τις αξίες τους. Η κακή διαχείριση του νερού και η κλιματική αλλαγή προκάλεσαν έντονα προβλήματα λειψυδρίας. Οι πολίτες της Νεροχώρας καλούνται «εδώ και τώρα» να σκεφτούν, να αποφασίσουν και να δράσουν για την επιβίωση και την αειφορία του τόπου τους. Στην πορεία αυτή έρχονται αντιμέτωποι με περιβαλλοντικά, οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα. Θα μπορέσουν άραγε να βρουν λύση στο πρόβλημά τους;Leipsydria_paramythi

Το πρόγραμμα διαρκεί τέσσερις ώρες και υλοποιείται στους χώρους του ΚΠΕ στο Ελευθέριο Κορδελιό.

Το πρόγραμμα έχει εκδοθεί σε έντυπη μορφή σε δύο τεύχη, τα οποία μπορείτε να βρείτε και σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα μας (Εκδόσεις – Εκπαιδευτικό υλικό).
Α. Λειψυδρία στη Νεροχώρα: Ένα παραμύθι για την αειφορική διαχείριση του νερού
http://www.kpe-thess.gr/download/ekdoseis/ekpaideytiko_yliko/Leipsydria_paramythi.pdf
Β. Λειψυδρία στη Νεροχώρα: Βιβλίο για τον εκπαιδευτικό
http://www.kpe-thess.gr/download/ekdoseis/ekpaideytiko_yliko/Leipsydria_odigos.pdf