Πρόσκληση συμμετοχής εκπαιδευτικών στην επιμορφωτική συνάντηση- εργαστήριο «Σχεδιάζοντας αποδοτικές και συμμετοχικές συναντήσεις» 28/11/2023

Written by gyfantis on . Posted in Νέα, Σεμινάρια, Σεμινάρια - Εργαστήρια, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ/πρώην ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού, σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης ΔΕ Ανατολικής και ΠΕ Δυτικής  Θεσσαλονίκης, θέλοντας να συμβάλει στον εμπλουτισμό των μεθοδολογικών εργαλείων των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία, την αγωγή του ενεργού πολίτη και την επιστήμη των πολιτών, ξεκινά σειρά επιμορφωτικών συναντήσεων με τίτλο «Απογευματινά εργαστήρια για την εκπαίδευση του ενεργού πολίτη».

Στις επιμορφωτικές αυτές συναντήσεις, θα παρουσιαστούν με την μορφή τρίωρων βιωματικών εργαστηρίων, συμμετοχικές μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και ενδιαφέρουσες από μεθοδολογική άποψη πρωτοβουλίες από συλλογικότητες της πόλης μας στην κατεύθυνση της αειφορίας,  με τις οποίες μπορούν να έρθουν σε επαφή οι μαθητές/τριες και οι πολίτες.  

Η πρώτη συνάντηση – εργαστήριο θα γίνει την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023, ώρες 18:00 -21:00, με:

Θέμα: Σχεδιάζοντας αποδοτικές και συμμετοχικές συναντήσεις/ Ο συντονισμός μίας Σοσιοκρατικής Συνάντησης

Συντονισμός: Σοφία Κυπριανίδου | Εκπαιδεύτρια Σοσιοκρατίας, Διεύθυνση Κύκλου Εκπαίδευσης Ελληνικού Κέντρου Σοσιοκρατίας (ΕΛΚΕΣΟ). 

Περιγραφή: Εισαγωγή στη μεθοδολογία της Σοσιοκρατικής Κυκλικής Μεθόδου για να σχεδιάσουμε αποδοτικές συναντήσεις όπου όλοι και όλες συμμετέχουν ενεργά. Για να το πετύχουμε αυτό θα ανακαλύψουμε το σημαντικό ρόλο του/της συντονιστή/στριας σε μία Σοσιοκρατική συνάντηση. Η Σοσιοκρατία υποστηρίζει δύο θεμελιώδεις αρχές:   

  • την οργανωτική αποτελεσματικότητα, δηλαδή πραγματοποίηση του κοινού στόχου και του σκοπού του οργανισμού και
  • την ισοτιμία/ισότητα μεταξύ των μελών. Κανείς/μία δεν σιωπά, κανείς/μία δεν αγνοείται, κανείς/μία δεν καταπιέζεται, κανείς/μία δεν κατέχει εξουσία πάνω  στον/στην άλλο/άλλη. Στη Σοσιοκρατία υπάρχει ένας ασφαλής, προστατευμένος χρόνος για να μιλήσουν όλοι και όλες, να γίνει σεβαστή η φωνή τους και να εξεταστούν οι απόψεις τους.  

Η συνάντηση θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία με του Ελληνικό Κέντρο Σοσιοκρατίας (ΕΛΚΕΣΟ) στον φιλόξενο χώρο του Οικόπολις που βρίσκεται στην οδό Πτολεμαίων 29α, 5ος όροφος.

Όσες/οι εκπαιδευτικοί της Περιφερειακής Eνότητας Θεσσαλονίκης ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο εργαστήριο «Σχεδιάζοντας αποδοτικές και συμμετοχικές συναντήσεις» παρακαλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας τη φόρμα https://tinyurl.com/kpe-sociocracy  μέχρι την Τρίτη 7-11-2023.

Επισημαίνεται ότι:

α. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος (περίπου 25 άτομα)

β. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού συμμετοχών θα γίνει κλήρωση για την επιλογή των συμμετεχόντων