ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Δίκτυο Βιωσιμότητας Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης είναι μια πρωτοβουλία πολιτών και συλλογικοτήτων και φορέων που ενεργοποιούνται και δρουν για την ποιότητα της ζωής και του περιβάλλοντος στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Οι αποφάσεις του Δικτύου υλοποιούνται από το εννεαμελές «Συμβούλιο Βιωσιμότητας Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης» που αποτελεί και το αντιπροσωπευτικό και εκτελεστικό του όργανο, αυτοκαθορίζοντας κάθε φορά τον ρόλο του, με σεβασμό στην αυτονομία δράσης και λειτουργίας της κάθε συλλογικότητας που συμμετέχει στο δίκτυο.

Το Δίκτυο δραστηριοποιείται προς την ανάδειξη των αρχών της Βιωσιμότητας/Αειφορίας και την ενσωμάτωσή τους σε κάθε πτυχή της καθημερινής κοινωνικής πραγματικότητας αλλά και σε κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Επίσης δραστηριοποιείται προς την εκπαίδευση των τοπικών κοινωνικών ομάδων με βάση τις αρχές της Βιωσιμότητας, έτσι ώστε:

Α) Να καλλιεργείται η κριτική σκέψη των πολιτών ως οδηγός στην προσπάθεια διαχείρισης των πληροφοριών και της επιλογής της κατάλληλης δράσης προς την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Β) Να αναπτύσσεται η συστημική θεώρηση της πολυπλοκότητας και της αλληλεπίδρασης οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στα προς επίλυση ζητήματα.

Γ) Να ενθαρρύνεται η συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες και η ανάπτυξη της ικανότητας δράσης των πολιτών στην ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής.

Δ) Να καλλιεργούνται οι αξίες της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης στις διαδικασίες της λήψης αποφάσεων, και στην καθημερινή ζωή.

Ε) Να αποτελεί η βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνικών συστημάτων συνεχή επιδίωξη κάθε υπεύθυνου-ενεργού πολίτη.

Με βάση τις παραπάνω αρχές, το Συμβούλιο Βιωσιμότητας επιδιώκει τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς επίσης και τη συνεργασία των συμμετεχόντων φορέων του Δικτύου στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των τοπικών κοινωνικών ομάδων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

ΣΤΟΧΟΙ: Η ανάπτυξη και δημοσιοποίηση των πρωτοβουλιών πολιτών και συλλογικοτήτων της Δ. Θεσσαλονίκης για την επίλυση των περιβαλλοντικών ζητημάτων της περιοχής, σύμφωνα με της Αρχές της Αειφορίας.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν μέχρι στιγμής οι εξής συλλογικότητες και φορείς:

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας & Παιδείας Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Αντιδημαρχία Διοικητικού, Οικονομικού & Παιδείας Δήμου Νεάπολης Συκεών, Αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού & Πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά, Αντιδημαρχία Παιδείας & Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ωραιοκάστρου

Εκπαιδευτικοί φορείς: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσ/νίκης.

Οικολογικές κινήσεις-σύλλογοι: Ανώνυμοι Αναδασωτές, Οικολογική Κίνηση Προστασίας & Ανάπτυξης Οικισμών Μεσαίου Φιλαδελφείας Πετρωτού Μονολόφου, Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου, Περιβαλλοντικός Οικολογικός Σύλλογος Ν. Ευκαρπίας, Περιαστικές Καλλιέργειες ΠΕΡ.ΚΑ, Σύλλογος Εθελοντών Προστασίας Περιβάλλοντος & Πρασίνου Δήμου Ωραιοκάστρου, Οικο-όραμα(Πεύκα), Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία, Φίλοι του Δάσους, 7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Μετεώρων

Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου, Μορφωτικός Αθλητικός Σύνδεσμος Βερτισκιωτών, Πολιτιστικός Σύλλογος ΝΟΣΤΟΣ Πολίχνης, Πολιτιστικός Σύλλογος κατοίκων Ηλιούπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου, Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Ν.Α. Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Νικοπολιτών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας»

Ενώσεις πολιτών: Ένωση Πολιτών Πολίχνης, Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου, Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα», Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών «Η Αγία Φωτεινή», Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες του Πόντου», Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης», Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού, Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου

Κινήσεις γυναικών: Σύλλογος Γυναικών Πολίχνης, Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου, Σύλλογος Γυναικών Νεάπολης,

Σύλλογοι γονέων: 1ο Γυμν Χορτιάτη, 7ο Δημ. Σχολείο Ευόσμου

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ:

Πρόεδρος: Χαϊδευτός Κλεάνθης

Αντιπρόεδρος: Παπαδημητρίου Ευθύμιος (Εκπρόσωπος ΚΠΕ)

Γραμματέας: Λαζαρίδης Σάκης (Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου)

Μέλη: Μπακατσής Κώστας, Μούσας Νίκος, Αφεντούλη Κατερίνα, Ασλανίδης Γιώργος, Ξανθόπουλος , Αποστόλου Δημήτριος, Καλαντίδης Ηλίας, Ζησάκος Χρήστος, Υφαντής Γιώργος