Πρόσκληση συμμετοχής εκπαιδευτικών στο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Αστικό περιβαλλοντικό μονοπάτι: το παράδειγμα του Ντεπώ» 11/11/2017

Written by gyfantis on . Posted in Νέα, Σεμινάρια, Σεμινάρια - Εργαστήρια, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, στο πλαίσιο της ενασχόλησης του με την περιβαλλοντική εκπαίδευση στο αστικό περιβάλλον της πόλης μας, πρόκειται να υλοποιήσει επιμορφωτικό σεμινάριο το Σάββατο 11/11/2017 και ώρες 9.00 – 14.30 με τίτλο «Αστικό περιβαλλοντικό μονοπάτι: Το παράδειγμα του Ντεπώ». Το σεμινάριο υλοποιείται σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής.

Περιγραφή: Το σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο της ενασχόλησης του ΚΠΕ με την εκπαίδευση για την αστική αειφορία και την ποιότητα ζωής στην πόλη. Μέσα από βιωματικές και θεωρητικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις θα εστιάσει στον σχεδιασμό ενός αστικού περιβαλλοντικού μονοπατιού με στόχο την αξιοποίηση της γειτονιάς και της πόλης στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία. Επίσης θα παρουσιαστούν:

Α. Το αστικό περιβαλλοντικό μονοπάτι που έχει δημιουργήσει το ΚΠΕ ως μέσο προσέγγισης της σύγχρονης πραγματικότητας της πόλης στην περιοχή του Ντεπώ.

Β. Το εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργήσει το ΚΠΕ για την αξιοποίηση της περιοχής του Ντεπώ. Το υλικό αποτελείται από σειρά φύλλων δραστηριοτήτων που σχεδιάστηκαν ειδικά για την ανάδειξη των διαστάσεων της αειφορίας στη σημερινή πραγματικότητα της πόλης και των κατοίκων της.

Τόσο το περιβαλλοντικό μονοπάτι όσο και το εκπαιδευτικό υλικό έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας του ΚΠΕ με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο με στόχο την αξιοποίηση της περιοχής του στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης (Βαφοπούλου 3) και σε μια κυκλική διαδρομή στην περιοχή του Ντεπώ. Απευθύνεται σε 40 εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε Σχολεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής. Θα δοθεί προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς που προτίθενται να υλοποιήσουν την τρέχουσα σχολική χρονιά πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα την πόλη ή τη γειτονιά.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου διαμορφώνεται ως εξής:

9.00 – 9.15  

Προσέλευση – Εγγραφές

9.15 – 9.30

Υποδοχή / Χαιρετισμοί

 ·  Εκπρόσωποι Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, 5ης Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

 ·  Χρυσούλα Αθανασίου, Υπεύθυνη ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου

Ενότητα Α: Βιωματικά εργαστήρια σε ομάδες στο πεδίο

9.30 – 11.45

Το Αστικό Περιβαλλοντικό Μονοπάτι του ΚΠΕ για τη γειτονιά του Ντεπώ

Βιωματικό εργαστήριο με επίσκεψη: Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Πάρκο φίλων του πρασίνου, εργοστάσιο Αλλατίνη ρέμα Σοφούλη, συνοικία Ουζιέλ, Βίλες της περιοχής (Morpurgo, Αλλατίνη, Bianca), αποθήκες τραμ (Ντεπώ), οδός Βαφοπούλου.

Συντονιστές ομάδων εργαστηρίου: Χρυσούλα Αθανασίου Νικολέτα Ριφάκη, Γιώργος Σλαυκίδης, Κώστας Στυλιάδης, Γιώργος Υφαντής (Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ)

11.45 – 12.15

Διάλειμμα

Ενότητα Β: Εισηγήσεις – Θεωρητικές προσεγγίσεις

12.15 – 14.30

Αρχές σχεδιασμού αστικού περιβαλλοντικού μονοπατιού. Το αστικό περιβαλλοντικό μονοπάτι ως στοιχείο ενός προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Χρυσούλα Αθανασίου, Νικολέτα Ριφάκη, Γιώργος Σλαυκίδης, Κώστας Στυλιάδης, Γιώργος Υφαντής (Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ)

Συζήτηση – Αξιολόγηση

Λήξη

Οι αιτήσεις κατατίθενται στους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής μέχρι και την Πέμπτη 19/10/2017 ενώ οι Υπεύθυνοι παρακαλούνται να αποστείλουν στο ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου τις καταστάσεις με τα ονόματα των εκπαιδευτικών μέχρι τις 23/10/2017.

Το σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», Άξονας προτεραιότητας 6, Υποέργο 1 (ΛΑΠ).