Πρόσκληση συμμετοχής εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Καλλιεργώντας την αλλαγή» 17/3/2017

Written by gyfantis on . Posted in Νέα, ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, Σεμινάρια, Σεμινάρια - Εργαστήρια, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου και το Παράρτημα Κεντρ. Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕΕΚΠΕ) διοργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Καλλιεργώντας την αλλαγή» την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017, ώρες 17.30 – 20.30 στο κτίριο του ΚΠΕ στο Ελευθέριο Κορδελιό, Α. Παπανδρέου 2 & Κατσαντώνη.

Το σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» που συντονίζει το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.

Στο σεμινάριο, το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα παρουσιαστεί το διεθνές δίκτυο Roots & Shoots (Ρίζες και Βλαστοί) που διευθύνει η Τζέιν Γκούντολ (Jane Goodall) και ξεκινά τη λειτουργία του και στην Ελλάδα. Για το πρόγραμμα θα μιλήσει η εκπρόσωπος του Roots & Shoots στην Ελλάδα, Άννα Κατωγυρίτη. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας το πρόγραμμα του Roots & Shoots και να συζητηθεί η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δικτύου στην Ελλάδα με τη συνδρομή μαθητών και εκπαιδευτικών.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει ως εξής:

17:30 – 17.45

Προσέλευση, εγγραφές

17:45 – 18:00

Το δίκτυο «Βιώσιμη πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» και οι δράσεις των μαθητικών ομάδων

Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου

18:00 – 18:15

Η ζωή και το έργο της Τζέιν Γκούντολ.

Σταύρος Καραγεωργάκης, δρ. Φιλοσοφίας, Εκπαιδευτικός, 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης

18:15 – 19:00

Παρουσίαση του Roots & Shoots

Άννα Κατωγυρίτη, Βιολόγος, Κτηνίατρος, εκπρόσωπος του προγράμματος Roots & Shoots στην Ελλάδα

19:00 – 20:00

Εργαστήριο σε ομάδες

Συντονιστές ομάδων οι διοργανωτές και οι εισηγητές του σεμιναρίου

20:00 – 20:30

Ανοιχτή συζήτηση και προτάσεις για τη δημιουργία του ελληνικού δικτύου Roots & Shoots

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, παρακαλούνται να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση που υπάρχει στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/kpeRootsShoots μέχρι την Τετάρτη 15 Μαρτίου.

 

Λίγες επιπλέον πληροφορίες

Τι είναι το Roots & Shoots: Το Roots & Shoots δημιουργήθηκε το 1991 από την Τζέιν Γκούντολ και σκοπός του είναι να δώσει τα απαραίτητα εργαλεία σε παιδιά και νέους να βρουν πρακτικές λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα θέματα με τα οποία ασχολούνται οι εθνικές ή τοπικές ομάδες ποικίλουν και μπορούν να αφορούν το περιβάλλον, τους ανθρώπους ή τα μη ανθρώπινα ζώα. Το πρόγραμμα λειτουργεί επιτυχώς σε περισσότερες από 130 χώρες και εμπλέκονται σ’ αυτό 150.000 ενεργές ομάδες. Περισσότερα για το πρόγραμμα μπορείτε να μάθετε μέσω της ιστοσελίδας www.rootsandshoots.org ή στα ελληνικά: www.rootsandshoots.gr

Ποια είναι η Τζέιν Γκούντολ: (DBE, Πρέσβειρα Ειρήνης, ιδρύτρια του ομώνυμου Ινστιτούτου): Μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης επιστήμης με δεκάδες επιστημονικά βραβεία και διεθνή αναγνώριση. Το 2002 ανακηρύχτηκε Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών. Με τη μελέτη των χιμπατζήδων συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της ηθολογίας. Ήταν εκείνη που απέδειξε πως ο  άνθρωπος δεν είναι το μοναδικό είδος που κατέχει συναισθήματα και την ικανότητα να δημιουργεί εργαλεία. Σήμερα, διανύοντας την όγδοη δεκαετία της ζωής της, ταξιδεύει 300 μέρες τον χρόνο σ’ όλο τον κόσμο για να μιλήσει για τους χιμπατζήδες, την ανθρώπινη πείνα και τη βιοποικιλότητα. Μέσα από τις ομιλίες της δίνει ελπίδα και θάρρος σε όλους τους νέους, ώστε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να συμβάλλουν στη προστασία του πλανήτη. Το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ υποστηρίζει χιλιάδες προγράμματα διεθνώς για την προστασία άγριων ειδών αλλά και για την εκπαίδευση τοπικών πληθυσμών. Περισσότερες πληροφορίες για την δρ. Τζέιν Γκούντολ μπορείτε να μάθετε μέσω της ιστοσελίδας της www.janegoodall.org

Ποια είναι η Άννα Κατωγυρίτη: Βιολόγος (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και κτηνίατρος που ζει στην Βιρτζίνια των Η.Π.Α τα τελευταία 6 χρόνια. Διευθύνει το ελληνικό πρόγραμμα του Roots & Shoots. Εργάζεται εθελοντικά στο  Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ  εδώ και 4 χρόνια. Μέσω αυτού ταξίδεψε στο Κονγκό ώστε να βοηθήσει στο κέντρο αποκατάστασης χιμπαντζήδων Tchimpounga. Επιπλέον, έχει εργαστεί και στην Ινδονησία με στόχο την προστασία και φροντίδα πρωτευόντων και άλλων άγριων ειδών. Εστιάζει στην περίθαλψη ειδών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση, καθώς και ζώων που έχουν υποστεί κακοποίηση.