Σεμινάριο με θέμα «Άνθρωποι και Ζώα: συγκάτοικοι στην ίδια πόλη», 22-23/11/2013

Written by gyfantis on . Posted in Νέα, Σεμινάρια, Σεμινάρια - Εργαστήρια, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου στο πλαίσιο του Έργου  «ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ», που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και από εθνικούς πόρους, πρόκειται να υλοποιήσει διήμερο θεματικό επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς.

 Ο τίτλος του σεμιναρίου είναι: «Άνθρωποι και Ζώα: συγκάτοικοι στην ίδια πόλη»

 Χρόνος υλοποίησης: Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013 ώρες 17.00 – 21.00 και Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013, ώρες 9.00 – 18.00.

 Τόπος υλοποίησης: Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ (Α. Παπανδρέου 2 & Κατσαντώνη, στο Ελευθέριο Κορδελιό, για οδηγίες πρόσβασης δείτε τον χάρτη http://www.kpe-thess.gr/contact/ )

 Θεματολογία του σεμιναρίου: Η θεματολογία του σεμιναρίου σχετίζεται με τον βασικό άξονα του προσανατολισμού του ΚΠΕ: την πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης  για την αειφορία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις και εργαστήρια που σχετίζονται με την ανάπτυξη τρόπων εκπαιδευτικής προσέγγισης των ζώων και της συνύπαρξής τους με τον άνθρωπο στο αστικό περιβάλλον, στο πλαίσιο προγραμμάτων για το περιβάλλον και την αειφορία.  

 Θεματικές ενότητες: Το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η θεματολογία του σεμιναρίου είναι: βιώσιμη πόλη, ζώα συντροφιάς – αδέσποτα ζώα – άγρια ζώα  στην πόλη, περιβαλλοντική ηθική – τα δικαιώματα των ζώων, εκπαίδευση και ζώα, παιδική λογοτεχνία και ζώα, εκπαιδευτικές προσεγγίσεις του ζητήματος της συμβίωσης ανθρώπων και ζώων στην πόλη, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία

Σύντομη περιγραφή:

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013, ώρες 17.00 έως 21.00

Τα ζώα στην εκπαίδευση, τα έγκλειστα ζώα (ζωολογικοί κήποι), περιβαλλοντική ηθική – τα δικαιώματα των ζώων, η διδακτική της ζωοφιλικής αγωγής στο νηπιαγωγείο.

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013, ώρες 9.00 έως 18.00

Τα ζώα μέσα και έξω από την τάξη, τα πληγωμένα ζώα, τα άγρια ζώα: η Θεσσαλονίκη των πουλιών, ζώα συντροφιάς – αδέσποτα ζώα, τα ζώα στην πόλη, παιδική λογοτεχνία και εκπαίδευση.

Τα θέματα προσεγγίζονται τόσο με εισηγήσεις όσο και με βιωματικά εργαστήρια από ειδικούς επιστήμονες και εκπαιδευτικούς με εμπειρία, εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σχετικά με το θέμα καθώς και από εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής.

Το λεπτομερές πρόγραμμα του σεμιναρίου θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ www.kpe-thess.gr μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην  πρωτοβάθμια εκπαίδευση των Δ/νσεων Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατανέμονται κατά διεύθυνση εκπαίδευσης ως εξής:

20 εκπ/κοί από τη Δ/νση ΠΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης

20 εκπ/κοί από τη Δ/νση ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης

2 εκπ/κοί από τη Δ/νση ΠΕ Χαλκιδικής

2 εκπ/κοί από τη Δ/νση ΠΕ Πιερίας

2 εκπ/κοί από τη Δ/νση ΠΕ Ημαθίας

2 εκπ/κοί από τη Δ/νση ΠΕ Κιλκίς

2 εκπ/κοί από τη Δ/νση ΠΕ Σερρών

2 εκπ/κοί από τη Δ/νση ΠΕ Πέλλας

Προτεραιότητα συμμετοχής θα δοθεί σε εκπαιδευτικούς που κατά το τρέχον σχολικό έτος πρόκειται να υλοποιήσουν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχετικό με τις θεματικές ενότητες του σεμιναρίου.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αιτήσεις από κάποιες διευθύνσεις, οι θέσεις θα καλυφθούν από εκπαιδευτικούς των διευθύνσεων της Θεσσαλονίκης.

Συνεργασίες: Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Δ/νσεων ΠΕ Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Παροχές: Το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου πρόκειται να καλύψει τα διαλλείματα για καφέ καθώς και το μεσημεριανό γεύμα του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου. Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Δεν καλύπτονται άλλα έξοδα μετακίνησης, διαμονής ή διατροφής των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών.

Κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής: Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, να καταθέσουν την αίτηση συμμετοχής τους στο Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Σχολικών Δραστηριοτήτων της διεύθυνσης εκπαίδευσης στην οποία ανήκουν μέχρι τις 25/10/2013. Οι Υπεύθυνες-οι ΠΕ και ΣΔ παρακαλούνται να διαβιβάσουν τα ονόματα των εκπαιδευτικών στο ΚΠΕ μέχρι τις 29/10/2013.